AZ EMELT SZINTŰ INFORMATIKAI ÉRETTSÉGI PROGRAMOZÁSI FELADATAINAK

MEGOLDÁSAI Python 3 NYELVEN

Az emelt szintű informatikai érettségin a programozási feladat elkészítéséhez a Python nyelv is választható. Amint a honlapomon máshol leírtam, általában is javaslom a középiskolákban bevezetni a Python 3 oktatását, és ennek megfelelően a vizsgán is a nyelvnek a 3-as és nem a 2-es verzióját tanácsolom alkalmazni. Véleményem szerint a Python 3-at könnyebb tanítani, mint más nyelveket, egyszerűbb vele programozni és jól olvasható kódokat készíteni.

Az itt közzétett programok csak egy-egy példát jelentenek a feladatok megoldására, számtalan más megvalósítás is elképzelhető. A feladatok kiírásában általában szerepel, hogy a vizsgázó feltételezheti az adatfájlok és a beadott inputok megfelelőségét, azaz nem kell időt töltenie a helytelen adatokkal kapcsolatos hibák kezelésével. Az itt publikált forráskódok ezt figyelembe véve készültek, de némelyikhez egy "extra" változat is létrehozásra került. Egyes esetekben a megoldást PDF formátumú szöveges magyarázat is kiegészíti.

A feladatokat 2016-ban kezdtem kódolni, de nem vizsgáltam, hogy a korábbi vizsgák idején, az akkori Python 3 verziói tartalmazták-e már azokat a nyelvi elemeket, függvényeket stb.-ket, amelyeket felhasználtam. Nem törekedtem arra sem, hogy a középiskolában tanított elemi programozási tételeket feltétlen alkalmazzam, ha azokat egyszerűbb vagy olvashatóbb pythonos szerkezetekkel tudtam helyettesíteni.

Az "egyszerű" és az "extra" kódok összehasonlítására az ingyenes és nyílt forrású Meld programot ajánlom.

A megoldások forrásállományaira az LGPL licenc érvényes.

Ajánlott olvasmány a "Python a gépben" című (új! 🐍) könyv.

A magyarázatokkal ellátott megoldások: Ötszáz, Zár, Fej vagy írás, Expedíció .

Áttekintés: Elemi programozási tételek